2 Απριλίου 2012

"Κληρονομιά συζύγου: Σε ποια περίπτωση ο σύζυγος που επιζεί χάνει την κληρονομιά του θανόντος συζύγου" του δικηγορου Θεσσαλονικης Γεωργίου Γκαντή

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (άρθρο 1820 αστικού κώδικα), ο σύζυγος που επιζεί κληρονομεί ένα μέρος της περιουσίας του συζύγου του που απεβίωσε. Έτσι εάν ο  σύζυγος πεθάνει
χωρίς να αφήσει διαθήκη και το ζευγάρι είχε αποκτήσει παιδιά, τότε ο επιζών σύζυγος λαμβάνει το ένα τέταρτο (1/4) εξ αδιαιρέτου της κληρονομίας. Στην περίπτωση που δεν είχαν παιδιά, τότε ο επιζών σύζυγος κληρονομεί το μισό της κληρονομίας, ενώ το άλλο μισό πηγαίνει στους γονείς καθώς και στα αδέλφια (ή στα τέκνα αυτών) του θανόντος συζύγου.

Στην περίπτωση που ο σύζυγος που πέθανε είχε προλάβει να αφήσει διαθήκη, στην οποία δεν αφήνει τίποτα στον σύζυγο που επιζεί, ο τελευταίος κληρονομεί οπωσδήποτε ένα μέρος της περιουσίας, που ορίζεται στο μισό εκείνου του ποσοστού που θα κληρονομούσε εάν δεν υπήρχε διαθήκη. Αυτό ονομάζεται νόμιμη μοίρα (άρθρο 1823 αστικού κώδικα) και μάλιστα είναι αναγκαστικού δικαίου διάταξη.

Σε περίπτωση τώρα που πριν πεθάνει ο σύζυγος, είχε προλάβει να ασκήσει αγωγή διαζυγίου, με κάποιον βάσιμο λόγο κλονισμού (π.χ. διετής διάσταση) της μεταξύ τους έγγαμης συμβίωσης τότε, εάν αποδειχθεί ότι η αγωγή διαζυγίου περιείχε έναν τουλάχιστον λόγο για τον οποίο έπρεπε να λυθεί ο μεταξύ τους γάμος, τότε ο σύζυγος που επιβιώνει δεν δικαιούται τίποτα από την περιουσία του συζύγου που έχει πεθάνει. Τα παραπάνω ισχύουν τόσο για την σύζυγο που επιζεί όσο και για τον σύζυγο, δηλαδή δεν υπάρχει καμία διάκριση ως προς το φύλο.

Γεώργιος Γκαντής
Δικηγορος Θεσσαλονικης
Καλαποθακη 20 
2310271068

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου